2024 m. rugsėjo 10 d., antradienis

2024 m. rugsėjo 9 d., pirmadienis

2024 m. rugsėjo 6 d., penktadienis

Mumsy, Nanny, Sonny & Girly (1970)

Dabar filmai apie psichopatų šeimynėles, į kurių nagus pakliūva nelaimėlis prašalaitis, nebestebina nieko, jų prikepta sočiai. Žiaurybės, sadistinio pobūdžio fonas, auka engiama, kankinama, o tu atbukęs spoksai, nes smurto kertelė seniai išskridus į žvaigždes, peršokti nebeįmanoma. Tokios štai mintys lindo į galvą žiūrint ganėtinai seną, iki tol negirdėtą britų juodojo humoro komediją. Mamytė, auklė ir du a la paaugliai vaikai (jų amžius man liko mįslė, bet gerokai 20+) vis ieškosi "žaidimų" draugo savo šeimynėlei. Taisyklės griežtos, būtinas bekompromisis nuolankumas ir savos valios išmetimas šiukšliadėžen. Aišku, joks sveiko proto individas nenorės žaisti pagal taisykles, alternatyva- keliauk pas angelus tada.Vėlgi, nori nenori prieš akis iššoka šlykštoki palikuoniai, kuriais mus šeria siaubo filmų kepėjai dabar; 70-ųjų versija atrodo tokia nekalta, kukli, bespalvė- na nužudė kelis žmones, kurie nenorėjo žaisti, baisaus čia daikto :D  Užtat ko neturi šių dienų pavyzdžiai- stilius. Britiška versija pasižymi agresyviu infantilumu;  koktu klausantis, kaip Mamytė ir auklė tarpusavy peza apie vaikučius. Pasikartojimai, deminutyvai lenda per gerklę, vos pusantros valandos filmas išsitęsia iki begalybės,- nuostabus žiūrovo kankinimo būdas, ploju. Maniau, kad pabaigoje atspėsiu, ką sumanė naujasis įnamis, idant išneštų sveiką kailį, bet scenarijus išlaikė orumą ir nebuvo iki galo nuspėjamas, kaip tikėjausi,- šaunu.

2024 m. rugsėjo 4 d., trečiadienis

Alien: Romulus (2024)

Atrodo, kiek galima spausti vašką iš frančizės, be Sigourney, kokia išvis prasmė?! Taigi ėjau  kiną su nuliniais lūkesčiais, tiesiog  įpratau lankytis salėje. Atėjus anksčiau, pasitaiko 10-15min absoliučios vienumos pačilinimui, kada sukirba viltis, kad seansą rodys tau vienam  :D Aišku, neišsipildė, atėjo dar šeši septyni žmogeliai, uh. Daug akcentų iš 1979-ųjų dalies; visada džiugu matyti atiduodamą pagarbą pirmtakui, kurių svarbiausias-  sugeneruotas Ian Holm veidas ir balsas; vaidino robotą 1979m. Štai jums ir gyvenimas po mirties :) Pagaliau praktiškai atrinktas cast'as- jokių didžiapapių manekenių tobulais makiažais ir raumenų kalnų sporto salės fanatų. Paprasti, niekuo neišsiskiriantys veideliai, NETGI apsieita be durnos meilės istorijos, man jau srūva dėkingumo ašaros. Grupelė jaunuolių sugalvoja perimti dreifuojantį kosminį laivą ir pasiekti tolimą planetą, kur, sklinda gandai, matyti tekanti saulė (!) Oi atsirūgs jiems jaunatviškas maksimalizmas- laive knibžda gyventojai. Prasideda skerdynės, daugmaž matytos ankstesnėse dalyse, bet yra keli nauji niuansai. Filme pavaizduotas trapus, senas AI modelis Endis, privertęs susimąstyti apie žmonių savanaudiškumą- štai kokiu būdu AI mus pavergs; mūsų savanaudiškumo mastai iškreips įdiegtas programas, patobulės ir mums bus pyzdiec, cha cha. Nepraslydo pro akis nėštukė, galvoju, laukia kažkoks kinder siurprizas; nenuvylė- laukinė fantazija išlipo per kraštus kaip mielinė tešla. What a fuck was that??? Bendram rezultate išėjau labai teigiamai pasikrovusi, geros nuotaikos. Kaip supratau, yra peno dar vienai daliai: Romos dvyniai buvo Romulas IR Remas, žiūrėsim, ką ateity dar sukurps :)

2024 m. rugsėjo 1 d., sekmadienis

Jeepers Creepers (2001)

Justin Long yra aktorius, labai dažnai žiauriais būdais mirštantis siaubekuose, čia lyg jo vizitinė kortelė, o kreeperiai- visa ko pradžia. Rodykite, noriu šviestis :) Linksmas filmas- siužetas belekaip bukas: blaškosi du jaunuoliai, įkūnydami visagalį amerikietiškąjį kvailumą, bėdai į žiomenis tiesiog patys lipa. Jų nebrendyliški pasikandžiojimai automobilyje iš koto verčia, tipinė sesė ir brolis! Merga iškart iš manęs gauna "metų sesers" titulą- kol brolelis voliojasi įkritęs kažkokiam rūsy, užuot ėjusi į namą, ieškojus būdų, kaip jį iškrapštyti, papūtusi lūpas, maivosi ant greitkelio, lūžau! Tada prisistato randominis demonas (?) ir gerai pavaiko vaikučius, bet atrodo šauniai, praktiškai dėl jo vieno nepagailėjau ir mestelėjau septynetuką. Šiaip ne taip jaunimėlis pasiekia šerifo nuovadą, bet demonas nesnaudžia, lipa ant kulnų, galvijas! Dar į aikštelę išbėga niekam tikusi aiškiaregė, kurios žinios šūdo vertos, ta prasme, kokia nauda iš "pasirodo kartą per 23metus 23 dienoms, anas jau čia, ką daryt, rupūžgalve? XD Ai, efektai liko neaptarti- nuogų manekenų išpūstais papais kompozicija- iš juoko stačiai klykiau, ačiū kūrėjams!