2011 m. kovo 31 d., ketvirtadienis

300 (2006)

Legenda apie narsųjį Spartos karalių Leonidą ir jo savižudišką misiją, skamba šitaip: 480m. pr. Kr. eforai pasiuntė Leonidą su 300 karališkosios sargybos karių ir 7000 sąjungininkų atlaikyti persų karaliaus Kserkso kariuomenės, kurią sudarė apie 100000 žmonių ir 1207 trieros, puolimą Termopilų perėjoje. Termopilų mūšyje su palyginti nedidele karių rinktine dengė graikų kariuomenės pagrindinių jėgų atsitraukimą ir neleido persams prasiveržti vieninteliu sausumos keliu iš šiaurės į Vidurio Graikiją. Pasak tų laikų legendos, Leonidas su savimi pasiėmė mažai karių, nes apgalvotai ėjo į pražūtį: orakulas jam išpranašavo, kad Spartą gali išgelbėti tik tik vieno iš jų karalių mirtis. Leonido vyrai atlaikė persų atakas pirmąsias dvi dienas, bet kai išdavikas parodė priešui slaptą kalnų takelį į graikų užnugarį, Leonidas padalino savo pajėgas į dvi dalis: pagrindines pajėgas pasiuntė ginti Atėnų, o pats liko perėjoje su 300 spartiečių, 700 tesaliečių ir 400 tėbiečių. Kiek užknisanti filmo pradžia, tas voliojimasis šeimyniniam guoly mane visad nemaloniai veikia, kam tos intymios detalės? Bet mūšio scenos ir aktorių presai puikūs. Vyrai grumiasi įnirtingai, turint omeny kiek sverdavo šavai, skydai ir kita amunicija, kelia nuostabą to meto žmonių ištvermė ir jėga. Pateikimas spartiečiams būtų patikęs: mažai dramatizmo, jokios kinkadrebystės. Iki paskutinio kraujo lašo.


2 komentarai:

  1. Prisimenu, kad pusę filmo apžiūrinėjau jų presus. Beje, pats filmo kaloritas ir stilistika tikrai labai detalizuotas. Tai yra, atrodė, kad tokiu būdu jie sugeba parodyti kur kas daugiau filmo, negu standartiškai nufilmuojant.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mane tai Kserksas pribloškė, negi jis iš tikrųjų taip atrodė? Suprantu, ūgis čia turbūt padidintas, bet ta iššaukianti išvaizda:tie auskarai, apdarai ir visa kita..sunku patikėti.

    AtsakytiPanaikinti